Uplynulé podujatia

Do Olomouca na medzinárodné stretnutie Bobín

Milí priatelia!

Pri príležitosti 70. výročia začiatku výroby elektrických rušňov E499.0 sa v dňoch 11.-13.8. v Olomouci uskutoční jedinečné podujatie Mezinárodní setkání legendárních „Bobin“.

Program by mal odštartovať už v piatok 11. augusta popoludní, kedy sa všetky zúčastnené lokomotívy zídu do Olomouca, aby sa spoločne predstavili záujemcom o fotografovanie.

MIMORIADNY RETRO EXPRES DO OLOMOUCA

V spolupráci s ČD Nostalgie Vám ponúkame jedinečnú príležitosť pricestovať na Medzinárodné stretnutie Bobín vskutku štýlovo; medzinárodným vlakom ťahaným Bobinou 😊

V PIATOK 11.8. ráno bude vypravený mimoriadny retro expres Tatran z Liptovského Mikuláša (odchod 8:25) do Olomouca (príchod 12:50).

Súpravu troch vozňov mládežníckeho expresu Tatran v radení Am 074 + BDms 351 + Bm 990 bude ťahať naša Bobinka E499.062.

PRE CESTUJÚCICH Z VÝCHODNÉHO SLOVENSKA

Možnosť docestovania do Liptovského Mikuláša vlakmi Ex 600 z Košíc, Os 7842 z Popradu alebo EC 1256 z Prešova.

PRE CESTUJÚCICH ZO ZÁPADNÉHO SLOVENSKA

Možnosť pristúpiť do expresu v Žiline, prípoj od vlaku Ex 603 z Bratislavy.

PRE CESTUJÚCICH NA TRASE

Medzinárodný expres Tatran z Liptovského Mikuláša do Olomouca zastaví v staniciach: Ružomberok, Vrútky, Žilina, Čadca, Český Těšín, Bohumín, Ostrava hl. n., Ostrava-Svinov.

CESTOVNÝ PORIADOK

REZERVÁCIE MIEST A CENNÍK CESTOVNÉHO

Cestovné lístky si bude možné zakúpiť len na základe potvrdenej rezervácie na stránke https://klubtatran.sk/ares/

Rezerváciu Vám potvrdíme emailom do 48 hodín.

Platba je možná hotovosťou (v EUR/CZK) priamo vo vlaku u nášho sprevádzajúceho personálu alebo vopred prevodom na účet (najneskôr do 9.8.).

Uvedené sumy platia len pre jazdu v piatok 11.8. z Liptovského Mikuláša do Olomouca. Zľavnene cestovné pre deti od 6 do 15 rokov, dôchodcov (62+) a ZŤP je vo výške 50% z uvedeného cestovného.

ŽELEZNIČNÝ PROGRAM V OLOMOUCI

Organizátor pripravuje od piatkového popoludnia výstavu Bobín na koľajových lúčoch pred točňou miestneho depozitára ČD Muzea.

Hlavná časť programu sa koná v sobotu 12. augusta, kedy na Vás čaká v priestoroch olomouckého depa nielen výstava Bobín radu E 499.0 a ďalších historických strojov zo zbierok Českých dráh, ale aj sprievodné akcie. Tešiť sa môžete na prehliadky vystavených lokomotív s odborným výkladom, na výstavu modelov, predaj suvenírov so železničnou tematikou a deti sa môžu zviezť na stanovišti posunovacej lokomotívy BN 60.

Pripravený je aj krst knihy o tomto legendárnom rade. Ochudobnení nebudete ani o možnosť zvezenia sa zvláštnymi vlakmi do okolia hanáckej metropoly na čele s vybranými strojmi E 499.0.

INÉ MOŽNOSTI PROGRAMU

Pre rodiny s deťmi a všetkých, ktorí nežijú len železnicou, odporúčame niekoľko možností alternatívneho programu v Olomouci a okolí:

Litovelský otvírák

https://www.litovel.cz/cs/novinky/zveme-vas-na-litovelsky-otvirak-2023

Doprava: podujatie sa koná v blízkosti železničnej zastávky Litovel předměstí; jazda z Olomouca trvá približne 45 minút s prestupom v stanici Červenka; doprava vlakmi Českých drah je zabezpečená v hodinovom takte (odchod vlakov smer Kouty nad Desnou zo stanice Olomouc hl. n. – xx:33).

ZOO Olomouc

Nachádza sa v historickej časti Svatý Kopeček. Priamo v areáli ZOO sa vypína veža s výhľadom na neďalekú pútnickú baziliku na Svatém Kopečku i mesto Olomouc.

https://www.zoo-olomouc.cz/

Doprava: Z hlavnej železničnej stanice sa do ZOO Olomouc dostanete autobusom č. 11, ktorý odchádza v 10-15 minútových intervaloch

Pamiatky v historickom centre

Vydajte sa za pamiatkami do historického centra mesta Olomouc kde nájdete napríklad Sloup Nejsvětejší Trojice, Radnice, Orloj, Katedrála sv. Václava, Červený kostel, Arcibiskupský palác a ďalšie…

Olomouc – Mesto parkov a kvetín

Prejdite sa cez Smetanovy, Čechovy či Bezručovy sady, alebo navštívte miestnu voľne prístupnú botanickú záhradu a rozárium.

MOŽNOSTI UBYTOVANIA

Železničný klub Tatran ubytovanie nezabezpečuje. Nocľah v hanáckej metropole Vám pomôže vyhľadať nasledovný odkaz:

https://www.booking.com/city/cz/olomouc.sk.html

NÁVRAT NA SLOVENSKO

Zlatým klincom celého stretnutia nulkových Bobín bude jedinečná a znovu už nerealizovateľná jazda zhluku Bobin z Olomouca do Tatier v nedeľu 13. augusta 2023. Tento zvláštny historický expres vyrazí z Olomouca približne o 6:10 a vydá sa po trase Olomouc – Hranice na Moravě – Valašské Meziříčí – Vsetín – Púchov – Žilina – Vrútky – Ružomberok – Liptovský Mikuláš – Východná – Štrba – Poprad-Tatry.

V jeho čele sa postupne vystrieda trojica historických Bobín E 499.047, 62 a 85.

Viac informácií ku spiatočnej jazde v diskusii k podujatiu:

https://www.facebook.com/events/1015619476473791

TEŠÍME SA NA VÁS! 😊

Zdroj foto/Autori:

  • Kristián Cichý
  • Zdeněk Nantl
  • Shutterstock
  • kudyznudy.cz
  • Mapy.cz – Zdeněk Hercík

Mohlo by sa vám tiež páčiť...